Dyremishandling på VK?

Diskussioner om vores gæst Gokke har fyldt meget de sidste par dage. Det hele startede i klimaugen, hvor nogen besluttede at sætte en hane op ude på gangen, som eleverne kunne komme og besøge. Hvad skulle have været en hyggelig opfordring til at tænke mere klimabevidst endte ud i et utal af forargede elever, klagebreve til helge og en masse diskussioner. Men hvis ide var det at sætte Gokke op på gangen? og hvad var intentionen bag? Frygt ej, for Novus har skaffet svarende til jer.

Mange gik efter Grøn VK, men da vi snakkede med formanden, Andrea, viste det sig, at det slet ikke var grøn vk’s ide. Vi blev derimod sendt videre til læreren Poul Lindskov, som der viste sig at være manden bag. Men hvorfra kom ideen om at sætte Gokke op på skolen egentlig fra?

“Det startede med en brainstorm i en naturgeografi-time, hvor vi snakkede om, hvordan vi kunne lave nogle spændende ting til klimaugen. Her var der blandt andet nogle som ville lave det store banner som hænger på 1.gang, andre med plastikudsmykning i vinduerne eller en klimajulekalender.” forklarer Poul, “To elever var dog interesseret i, hvordan vi kunne skabe fokus på det enkelte individs indtag af animalske proteiner og dyrevelfærd. Ideen med den levende høne (som senere blev til en hane) var, at folk måske ville få dårlig samvittighed og så spise mindre kød. Samtidigt ville den fungere som blikfang, og så kunne folk læse, at de kunne reducere deres CO2 udledning i et måltid med 80% blot ved at skifte fra oksekød til kylling”. Reaktionerne på Gokke har dog været meget splittede. Elever på skolen er blevet meget bekymret for Gokke og mange frygter, at miljøet er for stressende og dermed farligt for en hane. Det viser sig dog, at Gokke ikke er nogen helt normal hane. Gokke kommer fra Hald Ege Miniregnskov. Han er en såkaldt udlånshane, som engang  imellem kommer på besøg, som eksempelvis dette skolebesøg. En NG-elev kontaktede dem omkring ideen og Miniregnskoven var meget imødekommende. De var endda så flinke at forsynes skolen med Gokkes mad, vand, bur, noget halm, og håndklæde uden det skulle koste skolen en krone. Derudover forklarer Poul, at de jo selvfølgelig også selv har passet godt på Gokke under hans besøg. “ Selvom Hald Ege Miniregnskov havde forsikret os om, at Gokke absolut ikke ville tage skade af besøget på skolen – han er vandt til og være ude på besøg og mange mennesker – kiggede vi stadigvæk til ham hver time og jeg var også oppe og se til ham om aftenen for at se om han havde det godt. Vi var også løbende i kontakt med Miniregnskoven og fortalte om hans opførsel og de sagde det var rigtigt gode tegn at han galede om morgenen, rodede i hans hø og gik og klukkede. Derudover er det faktisk korte perioder, hvor der er mange mennesker forbi ham i løbet af en dag. Det er i frikvartererne, hvilket vil sige de 4 frikvarter, som tilsammen måske er samlet set omkring 1 time om dagen – resten af tiden på skolen er der faktisk meget stille“. Der er altså ingen tvivl om at Gokke er blevet passet godt på under hans besøg.

Gokke har dog også fået en masse positive reaktioner. Poul fortæller, at mange har rost Gokkes udseende og synes, at det var en fed ide. Derudover har det også ført til en masse snakke om dyrevelfærd, økologi og klimaet. “Jeg synes han gjorde det super og jeg håber de fleste nåede og få hilst på ham.” fortæller Poul “Jeg synes også han har fungeret fint som blikfang, hvor folk har stoppet op og kigget til ham og fået taget et billede med ham. Hvem ved, måske kommer han tilbage næste år med en høne, så han ikke skal være her alene. En af de ting nogle af NG-holdene arbejder med er også klimabelastningen i konventionelt overfor økologisk landbrug og dyrevelfærd i dansk landbrug. Desværre er Gokke jo nok i den meget lille promille af høns i Danmark som har et godt liv. Vi slagter over 125 millioner kyllinger om året, der har en forfærdelig tilværelse og hvis Gokke har kunne sætte lidt fokus på det og måske få et par elever(eller lærere) til at overveje nogle valg, så synes jeg vi kan være meget tilfredse”.

For at få begge sider af sagen, har vi selvfølgelig også snakket med formanden for grøn VK Andrea Eliasen, som er meget imponeret over den gode indsats og stolt over hvor godt klimaugen er i gang. Andrea fortæller “Det er ret vildt at Gokke har fået meget opmærksomhed. Vi i grøn VK møder naturen og synes rigtig godt om dyr og naturen. Dyr er en del af vores biodiversitetsamfund, så vi skal passe på vores dyr. Gokke har fået rigtig meget respons. Og det er positivt at folk er gået op i dyrevelfærd. Så gokke har virkelig været med til at sætte fokus på dyrevelfærden. Det er også vigtigt at forstå, at klimaforandringerne hænger sammen med andre problemer i verden og der er et meget direkte link mellem dyreindustrien og klimaforandringerne. Det er virkelig dejligt at se, hvordan folk har empati for Gokke og investerer sig selv i dyrevelfærden og finder sit eget standpunkt.”

Til sidst spurgte vi Poul hvordan han synes det er gået med klimaugen hvortil han sagde: “Jeg synes det har været rigtigt fint. Endnu bedre end sidste år! Hele udsmykningen på skolen, de forskellige aktiviteter – ja vi har allerede haft haner, professorer og nobelprismodtagere ude og vi er kun halvvejs 😊Jeg synes også tilslutningen til hele klimaugen lover rigtigt godt for, at vi som en af de første skoler i landet måske allerede næste år kan tilbyde en studieretning med fokus på klima og bæredygtighed på VK. Det virker tydeligt, at klimaugen er meget på linie med hvad der rører sig i samfundet og blandt den unge generation. Derfor vil jeg også sige tak til alle vores NG-elever og Grøn VK for at være meget kreative og engagerede samt tak til resten af skolen for og bakke op omkring projektet!”