Les Lancier

Om 29 dage oprinder en dag som mange 3.g’ere betragter som en del af afslutningen på deres gymnasietid, nemlig den store galla fest. Denne traditionsrige festdag indebærer også den traditionsrige dans ”Les Lanciers”, som 3.g klasserne i det forgangne skoleår har forsøgt at indøve i idrætstimerne.

Les Lanciers stammer oprindeligt fra Storbritannien og havde sin storhedstid i 1800 tallet, hvor dansen oplevede stor popularitet. I dag begrænses udførelsen af dansen til en årlig begivenhed på de danske gymnasier, hvor dansen udføres af de dimitterende elever til den store galla fest.

Galla på Viborg Katedralskole er ingen undtagelse, og her skal dansen selvfølgelig også gennemføres d. 16. maj 2015. Mange har udtrykt bekymring omkring ankomsternes æstetiske udtryk som følge af styningen af alléens lindetræer, men ikke desto mindre udgør skolegården fortsat en fantastisk scene for den årlige lancier, der igen i år vil komme til at udstråle æstetisk karakter i bedste VK-ånd. Forhåbentlig vil denne klassiske ramme for den traditionsrige dans medvirke til en formidabel gallafest, både for de deltagende 3.g’ere men også for alle de fremmødte.

Sidste år udfoldede Les Lancier sig for første gang i skolegården foran hovedindgangen, og det var et smukt syn da hele VK’s årgang 11/14 fyldte skolegården. Håbet igen i år må være, at vejret bliver lige så upåklageligt som det var tilfældet sidste år, og familier og venner dermed kan få en lige så skøn oplevelse som de mange fremmødte i 2014 både til ankomsterne og Les Lancier.

3 facts om Les Lanciers:

Fact 1: Les Lancier består af 5 ture, der hver isæt har forskellige navne:

1. tur – La Dorset
  2. tur – La Victoria
  3. tur – La Moulinets
  4. tur – Les Visites
  5. tur – Les Lanciers.

Fact 2: Danmark er den eneste nation i verden, der fortsat har tradition for at danse Lanciers.

Fact 3: Dansen var oprindeligt et udstyrsstykke hvor man under dansen bar hjelm, faner og lanser

2 kommentarer til “Les Lancier”

1. Toralf skriver:Denna pecrofmanre var tveklf6st en av de absoluta hf6jdpunkterna under lajven kanske det allra vassaste f6gonblicket ff6r mig. Det ke4ndes se5 otroligt e4kta; som spelare ke4nde jag hur jag le4mnade mig sje4lv bakom och klev in i min karakte4rs ve4rld, in i den alternativa verkligheten. Det ff6rste4rtke spelet ne5got enormt. Jag skulle kunna, men te4nker inte, skriva en sida om detta. Ff6ljade vill jag e4nde5 ne4mna. Jag uppfattade sje4lva dansen som en beskrivning av en fe5gel som reser sig och faller tillbaka och reser sig igen. Som saknar kraft. Ett tag fick jag ke4nslan att hon fortse4tter nog till dess att alla ger henne energi (pe5 ne5got ove4ntat se4tt) och hon i egenskap av loplop som i Max Earnsts alter ego fe5geln (inte kollektivet) flyger ive4g. Vad som helst kunde he4nde ke4ndes det som. Och se5 den odf6dliga kommentaren fre5n en mindre begeistrad e5ske5dare:- Har hon knarkat eller?1 000 kramar ff6r uppvisningenVe4nliga he4lsningar,Toralf (aka Petter)